Kläder och skötsel

Skötsel

Tvättråd    Klädmaterial    Fläckar på kläder    Storleksguide

Fläcklexikon

Har du fått en fläck på nya tröjan? Vårt fläcklexikon hjälper dig att klura ut hur du ska ta bort den.

Att tänka på innan du behandlar fläcken: Alla nedanstående fläcktyper bör behandlas före tvätt. Kom ihåg: ju snabbare fläcken behandlas, desto lättare är den att få bort!

Mot vissa fläckar står det att du ska använda citronsyralösning. Detta gör du genom att blanda en halv tesked citronsyra med en dl vatten. OBS! Ömtåliga färger kan blekas av en sådan behandling.

Kom ihåg att alla tyger inte tål fläckborttagningsmedel, testa därför först på fållen innan du behandlar någon annan del av plagget.

Så här tar du bort fläckar:
1) Lägg tyget på ett underlag som är rent och som suger åt sig fukt, t.ex. en vit frottéhandduk eller dubbelt hushållspapper.
2) Arbeta från tygets avigsida. Börja med en liten mängd lösningsmedel. Badda på det med en vit tyglapp utan att gnida. Arbeta in mot mitten av fläcken.
3) Flytta underlaget då och då allteftersom fläcken "vandrar över" till underlaget.

Blod

Blod Fukta med kallt vatten. Strö på rikligt med salt. Tvätta i kallt vatten.

Bläck

Bläck Tvätta i tvålvatten, alternativt T-Röd eller citronsyralösning. Citronsyra kan bleka textil. Använd saft av citron eller sur mjölk. Gamla fläckar kan blekas i sol.

Bär

Bär Vita plagg doppas i kokande vatten. Äldre fläckar bleks i sol, fukta flera gånger med citronsaft.

Choklad

Choklad Skrapa bort så mycket som möjligt av chokladen. Gnid in plagget med såpa eller mjölk före tvätt. Tvätta i kallt vatten.

Fett

Fett Förbehandla med ett fettlösande medel, t.ex. diskmedel. Gnugga på fläcken och skölj. Tvätta därefter plagget som vanligt.

Frukt

Frukt Ta bort fläcken med citronsyralösning. Ett annat sätt är att doppa plagget i kokande mjölk eller tvätta med lite ättika i vatten.

Gräs

Gräs Tvätta först som vanligt vid så hög temperatur som materialet tål. Om fläcken inte går bort, badda med T-sprit, gnugga med tvål och skölj sedan av. Upprepa behandlingen så många gånger som behövs.

Kaffe

Kaffe Färska fläckar tas bort i kallvatten. Torkade fläckar på vita plagg doppas i kokande vatten. Kulörta plagg penslas med äggula löst i ljummet vatten eller med mjölk.

Kulspetspennor

Kulspetspennor Tas bort före tvätt. Fukta fläcken med T-sprit och spola. Upprepa behandlingen så länge det kommer färg. Gnugga med tvål och vatten, tvätta sedan som vanligt.

Läppstift

Läppstift Förbehandla genom att ta på lite tvättmedel som du späder ut med vatten i ett glas. Tvätta därefter som vanligt med tvättmedel och blekmedel. Eventuella kvarvarande fläckar behandlas med lite lacknafta. Tvätta om.

Mjölk

Mjölk Om plagget är ömtåligt, tvätta det i kallt vatten. Du kan också prova tvålvatten (fast tvål i vatten)

Målarfärg

Målarfärg Färg som torkat in går ej att ta bort. Vattenbaserad färg som inte torkat tas bort omedelbart med kallt vatten. För oljebaserad färg använd målarburkens lösningsmedel.

Nagellack

Nagellack Dränk en bomullstuss i oljefri aceton och badda baksidan av tyget, bakom fläcken. Kontrollera först vilket material tyget är gjort av. Aceton ska inte användas på tyger av acetat eller triacetat. Tvätta som vanligt.

Olja

Olja Gnid in med smör. Tvätta i ljummet tvålvatten (fast tvål i vatten).

Rost

Rost Koncentrerad vinsyra eller citronsyralösning.

Smink

Smink Förbehandla genom att ta på lite tvättmedel som du späder ut med vatten i ett glas. Tvätta sedan som vanligt.

Stearin

Stearin Lägg tyget i frysen och bryt sedan bort det frysta stearinet. Eller lägg ett läskpapper mellan fläcken och ett strykjärn och värm bort fläcken. Efterbehandling - se fett.

Svett

Svett Gnid med lite tvättmedel. Doppa i kokande vatten eller tvätta med utspädd ättika (använd gummihandskar).

Te

Te Doppa i kokande vatten eller tvätta i mjölk.

Tjära

Tjära Lös upp fläcken med lacknafta. Tvätta sedan i så hög temperatur som materialet tål.

Trycksvärta

Trycksvärta Såpa eller T-Röd.

Tuggummi

Tuggummi Lägg in i frysen. Plocka bort tuggummit när det stelnat. På hårda ytor använder du suddgummi.

Vin

Vin Rödvinsfläckar beströs med salt eller potatismjöl så fort som möjligt efter det att du fläckat ner plagget. Andra vinfläckar behandlas med kallt vatten eller kokande mjölk.

Ägg

Ägg Kallt vatten.

Öl

Öl Fukta med vinäger och varmt vatten, skölj sedan och tvätta med tvättmedel och blekmedel.