Kläder och skötsel

Skötsel

Tvättråd    Klädmaterial    Fläckar på kläder    Storleksguide

Materiallexikon (källa Råd & Rön)

Kläder görs av naturfibrer, konstfibrer eller en blandning av båda.

Naturfibrerna kommer från växtriket, som till exempel bomull eller linne, eller från djurriket, som ull.

Naturfibrerna är sköna att ha på sig och blir inte så lätt fuktiga i värme, men håller dig också varm i kyla. De skrynklar lätt och kan krympa.

Konstfibrerna kom efter andra världskriget. De tillverkas av olja eller av naturprodukter, som pappersmassa. De syntetiska konstfibrerna är starka, de skrynklar inte lika lätt som naturfibrer och krymper inte heller som de. Däremot kan det bildas noppor på plagg av konstfibrer. De tyger som noppar sig mest är blandningar av viskos/polyester och ull/akryl. Trikåtröjor av bomull/akryl noppar sig också lätt. Det är inte så mycket att göra åt nopporna mer än att plocka bort dem för hand. Noppor av ull slits som regel av så småningom.

Bomull

Bomull är ett naturmaterial där fibrerna som täcker bomullsplantans frökapslar tvinnas till tråd. Bomullstyger varierar mycket i vikt och kvalitet från mycket tunna, glest vävda till tjocka med lugg som sammet. Tål tvätt upp till 95 C. Tar upp fukt, skrynklar lätt. Kan obehandlad krympa mer än 10 procent.

Lin

Lin är en växt där linfibrerna sträcker sig i strängar inne i stjälken. Det är en dyrbar och tidsödande process innan man kan spinna och väva linnetyget. Linnet har en vacker glans och känns skönt och svalt i värme. Tål inte tvätt varmare än 60 C. Skrynklar lätt och krymper, blir sladdrigt om det torktumlas.

Ull

Ull från får är den vanligaste fibern från djurriket. Ull och ylletyger innehåller mycket luft och håller därför värmen bra. Kan ta upp fukt utan att kännas våt, stöter också ifrån sig väta. Ullfibrerna är täckta med små fjäll som hakar i varandra i vått tillstånd. Ylle utan behandling krymper därför lätt. Tvättas skonsamt i 40 C för hand eller i maskin om det står så i skötselrådet. Inte skrynkelfritt men hänger ut sig bra. Kan med fördel centrifugeras, men ska inte torktumlas. Undvik tvättmedel med enzymer.

Silke

Silke är en naturfiber som kommer från fjärilslarver. Sidentyger tar upp mycket fukt och känns svala på sommaren och varma på vintern. Kvaliteten på tygerna kan variera mycket. Känsliga för nötning, ljus och svett. Tvättas skonsamt, inte varmare än 40 C. Kan inte torktumlas. Undvik tvättmedel med enzymer.

Rami

Rami är en naturfiber. Påminner om lin till utseende och egenskaper, men är billigare. Blandas ofta med bomull.

Polyester

Polyester är en syntetfiber. Stark, skrynklar inte, håller formen bra. Blandas ofta med ull-, bomull- och viskosfibrer. Blir lättskötta tyger som knappt behöver strykas. Kan tvättas i 60 C.

Polyamid

Polyamid eller nylon är den mest kända syntetiska fibern, tillverkad av olja. Stark och skrynklar lite, men dålig på att ta upp fukt och påverkas lätt av solljus. Kan tvättas i 60 C.

Elastan

Elastan, som också heter Lycra, är en mycket töjbar och elastisk syntetfiber. Kombineras alltid med andra material och används i till exempel byxor, tröjor och baddräkter.

Akryl

Akryl är en av de vanligaste syntetiska fibrerna, inte lika stark som de övriga men tål solljus mycket bra. Ska helst tvättas i 30 C men tål upp till 40 C.

Viskos

Viskos kallades förut rayon. Konstfiber som är tillverkad av cellulosa. Tar lätt upp fukt och är behaglig att ha på sig. Obehandlad skrynklar den och krymper i tvätt. Blir oftast ren i 40 C, men tål högre temperaturer.

Modal

Modal är en konstfiber, tillverkad av cellulosa. Har liknande egenskaper som bomullen och finns ofta i en blandning med den.

Syntet och bomull när du tränar

När du tränar och svettas är det bäst att ha en tröja av syntet närmast kroppen som inte suger åt sig fukten utan leder den vidare. Utanpå det en skön bomullströja som tar upp det våta. Samma princip gäller när du sportar utomhus. Underställ i syntet som håller sig torrt och inte kyler och sedan lager på lager med bomulls- och eventuell ulltröja som värmer.